Wil je een simkaart voor je telefoon, dan heb je twee keuzes: of je koopt een losse prepaid simkaart, of je sluit een sim only abonnement af. Beide opties zijn populair onder mobiele gebruikers. Toch zijn er wel redelijk veel verschillen. Prepaid en sim only hebben namelijk specifieke voordelen. Dat kan de keuze lastig maken. Waar kun je het beste voor kiezen: een prepaid simkaart, of een abonnement voor je telefoon? Lees snel verder!

Een prepaid simkaart voor je telefoon

De eerste optie is om voor een prepaid simkaart te kiezen. Prepaid simkaarten hebben de volgende belangrijke voordelen:

  • Meer controle over je kosten: je kunt opwaarderen wanneer jou dat zelf het beste uitkomt. 
  • Geen contract of abonnement afsluiten, en dus geen vaste maandelijkse kosten.
  • Voordeliger dan sim only bij weinig gebruik.
  • Je kunt niet buiten je bundel gaan, en maakt hier dus nooit kosten op.
  • Geschikt als tijdelijke oplossing, bijvoorbeeld op vakantie.
  • Geschikt voor in slimme apparaten.

De bovenstaande en andere kenmerken van een prepaid simkaart zorgen ervoor dat hier vaak voor gekozen wordt. Vooral de flexibiliteit en het gemak van prepaid simkaarten zijn voor velen belangrijk. Dit maakt prepaid ook interessant voor jonge kinderen met weinig ervaring met telefoons, of juist voor senioren met weinig kennis over telefoons en simkaarten.

Een prepaid simkaart wordt tevens vaak gebruikt als tijdelijke oplossing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een (lokale) simkaart in het buitenland (op vakantie of reis), of terwijl iemand aan het wachten is op de aansluiting van zijn of haar abonnement. Verder worden prepaid simkaarten ook veel in slimme apparaten gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn MiFi routers, alarmsystemen, smartwatches en navigatiesystemen.

Een abonnement voor je telefoon

De tweede optie is om voor een (sim only) abonnement te kiezen voor je telefoon. Dit heeft de volgende voordelen:

  • Automatisch iedere maand nieuwe MB’s, belminuten, en sms’jes.
  • Voordelig bij groot gebruik.
  • Je hoeft niet zelf op te waarderen.
  • Er is veel keuze uit sim only providers.

Ook een abonnement is een makkelijke oplossing: je sluit eenmalig een abonnement af en krijgt vervolgens automatisch iedere maand dezelfde hoeveelheid data, belminuten, en sms’jes. Wel zijn er iets meer risico’s. Zo kun je bijvoorbeeld buiten je bundel gaan (dit kan bij kinderen snel gebeuren). Verder is bij abonnementen van belang om goed te letten bij het kiezen van je bundel. Je kunt namelijks niets meenemen naar de volgende maand.

Waar je voor kiest, hangt dus voornamelijk af van welke voordelen voor jou belangrijker zijn!